Ett helt brett med Spanianålen fra Den Norske Hjelpekomite for Spania (som er en av forløperne til Norsk Folkehjelp) er i samlingen!

 

spanianal-002

I samlingen ligger det ett helt komplett brett med Spanianålen, faktisk er det to brett men det ene mangler 22 nåler. I tillegg ligger det en nål med feil produksjon der gulfargen mangler.

Spanianålen ble solgt til inntekt for de sivile som ble hardt rammet og husløse i borgerkrigen i Spania i 1936. Nålen ble solgt i Norge og kostet 1 kr. Det finnes også en svensk versjon av nålen som ble solgt i Sverige med samme hensikt. Her ser du et helt brett av den norske Spanianålen!

Litt bakgrunn. Den Norske Hjelpekomite for Spania ble stiftet 10. november 1936. Da hadde Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon (nå: Landsorganisasjonen i Norge) allerede samlet inn over 100.000 kroner siden utbruddet av den spanske borgerkrigen fire måneder tidligere. Komiteen sendte straks ut et opprop med over 120 underskrifter fra framtredende politikere, fagforbundsledere, forfattere og andre kunstnere der befolkningen ble oppfordret til å bidra til innsamlingsarbeidet.

Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon valgte senere å slå sammen Spaniakomiteen med Arbeidersaniteten og etablerte da Norsk Folkehjelp i 9.desember 1939.

Spania pin 1935 forløper til Norsk Folkehjelp merker

Spania pin 1936 forløper til Norsk Folkehjelp merker

Arbeider Sanitet nål ( 1932-1939) forløper til Norsk Folkehjelp

Arbeider Sanitet nål ( 1932-1939) forløper til Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp merker medlems pin

Norsk Folkehjelp merke medlems pin

 

 

Legg igjen en kommentar