Da er en nål fra Arbeidervernet blitt lagt til i samlingen.

Arbeidervernet nål fra Arbeiderpartiet Arbeidervernet ble dannet i 1930 og nedlagt i 1936.rbeidervernet
Arbeidervernet nål fra Arbeiderpartiet Arbeidervernet ble dannet i 1930 og nedlagt i 1936.

Arbeidervernet ble dannet av Arbeiderpartiet og Arbeidernes faglige landsorganisasjon (nå værende LO) som et svar på Samfundsvernet!

Samfundsvernet var en norsk borgerlig militærorganisasjon som var rettet mot arbeiderbevegelsen. Organisasjonen ble opprettet i 1923. I henhold til politiloven av 1928 kunne Samfundsvernet anvendes som reservepoliti. Da det i 1935 ble brakt på det rene at Samfundsvernet drev militærøvelser med hærens materiell, ble organisasjonen oppløst.

I Norge oppfattet arbeiderbevegelsens folk særlig Samfundsvernet som en kampgruppe med fascistisk preg. I 1930–31 dannet Arbeidernes faglige landsorganisasjon og Det norske Arbeiderparti i fellesskap et arbeidervern som «en nødvergeinstitusjon» for å forsvare arbeidere og arbeiderorganisasjoner «mot ethvert ulovlig voldelig angrep som truer deres virksomhet og uavhengighet».

Det norske arbeidervern fikk aldri våpen, men brukte uniform. I 1936 ble det etter forslag av regjeringen Nygaardsvold vedtatt en ny politilov som satte forbud mot alle frivillige ordensvern, og arbeidervernet ble da oppløst.

Legg igjen en kommentar